Jdi na obsah Jdi na menu
 


MAKROBIOTIKA II.

MAKROBIOTIKA II.

Makrobiotika a cukry
 
Markéta Sulánská  www.sulanska.cz
 
Nové statistiky ukazují, že mnohem více lidí na této planetě umře na následky přejídání a nevhodné stravy než hlady. Vedle vysokého podílu živočišných bílkovin (tedy mléčných výrobků a masa) je velkým rizikovým faktorem nadměrná konzumace cukru. V roce 1975 vyšla ve Spojených státech kniha Williama Duftyho Sugar Blues, která měla velký ohlas. Autor přirovnává cukr k extrémně škodlivé droze, která vytváří závislost. Popisuje, jak poškozuje nejen zdraví tělesné, ale i duševní.
 
Odborné vědecké studie vysvětlují, proč tomu tak je a co cukr v těle člověka způsobuje. Velkým problémem je, že se závislost na cukru tvoří již v dětství a média rozhodně matkám cestu ke zdraví dítěte neusnadňují.
 
 
MONOSACHARIDY A DISACHARIDY
Jednoduché a dvojité cukry proletí tělem jako tryskáč a dají mozku signál, že je cukr v těle. Protože je však reakce tak rychlá, musí tělo uvolnit energii ze zásob. Tedy ze slinivky břišní. Porušuje se tím rovnováha cukrů v těle, což má velký vliv na zdraví a duševní stav člověka. Tělo se překyselí, tvoří se plísně a oslabuje se imunitní systém. Vznikají bolesti hlavy, malátnost, deprese, úzkost, únava. Nebo naopak agresivita a neklid. A bohužel v neposlední řadě cukrovka a hypoglykemie.
Disacharidy jsou méně škodlivé, protože musí dvě molekuly rozložit na jednu, nicméně pro tělo je tato reakce stále příliš rychlá.
 
POLYSACHARIDY
Komplexní cukry, které jsou obsažené v obilných a rýžovém sladu a z části i obilných sirupech. Rozkládají se v těle pomalu. Je to vyhlídková jízda orgány, než doputují ke střevní stěně. Postupně tělu rozdají svou energii.
Polysacharidy jsou přirozeně obsaženy v celozrnných obilných zrnech a strava bohatá na tyto potraviny tělo zásobí dostatečným množstvím cukrů, takže nemáme takové chutě na sladké.
 
Vzhledem k vyváženosti je makrobiotika nejvhodnějším stravovacím systémem k zachování zdraví a duševní harmonie. K pečení moučníků používá obilné a rýžové slady a sirupy, které skvěle a zdravě cukr nahradí. Jsou vhodné pro děti i diabetiky.
Makrobiotická strava dokonce v mnoha případech diabetes zcela vyléčí! Doporučuji knihu Jarmily Průchové Dvě nové hrozby pro každého: diabetes, hypoglykemie. V knize jsou i recepty a osobní příběhy.
 
Z duchovního pohledu je cukr symbolem chaosu. Brání nám k poznání, kdo jsme a proč jsme zde. Vytváří duševní prostředí „kruhu“. Máme pocit, že pořád řešíme ty samé problémy dokola, a i přes často usilovnou duchovní praxi se nehýbeme z místa. Máme zmatek v mysli a stále nedostáváme odpovědi na naše „proč“.
 
Konzumace cukrů je v každém ohledu nezdravá a nesprávná. Makrobiotika tak nabízí zdravou alternativu k našemu vyrovnanému životu.
 
Tip: Recepty na dezerty z cyklu Dýně na pařezu www.dyne-na-parezu.cz