Jdi na obsah Jdi na menu
 


Minikurzy vaření

 

poutac.jpg

Kurzy vaření jsou koncipovány pro zájemce o zdravé vaření a zdravý životní styl. Během kurzíku uvaříme z jedné suroviny (například jáhly) snídani, oběd, večeři a dezert. Dozvíte se nejen mnoho užitečných rad a zásad z makrobiotické kuchyně, ale také co suroviny obsahují, co dělají v našem těle a jak je zařadit do pravidelného stravovacího režimu.

Každý kurz začíná nákupem. Řekneme si, co je třeba mít doma a za co vyměnit nezdravé potraviny. Dalším krokem je vaření samotné. Konzumujeme vše, co uvaříme (porce jsou přizpůsobeny počtu chodů). Kurz končí špaldovou kávou.

Celá koncepce zdravého stravování je vedena k pochopení těla jako energetického celku. Nejde nám jen o to sdělit něco o vaření a zdraví těla, ale o chápání stravy jako energie, která buď je, nebo není v harmonii s univerzem. Je zřejmé, že stravovací systém má velký vliv na naši psýchu a dále pak náš rozvoj duchovní.       

         

Téma a termíny konání :

MAKROBIOTICKÉ MENU 28.7.2012,  10,00 - 14,00- OBSAZENO

MAKROBIOTICKÝ TALÍŘ 11.8.2012, 10,00 - 14,00 - OBSAZENO

MAKROBIOTICKÝ TALÍŘ 18.8.2012, 10,00 - 14,00 - OBSAZENO

 Cena: 700,- Kč  /rezervace nutná/

Více info na prodejně, nebo na 774262734, 604262749.  

   

 

 Vařili jsme thajskou …thajsko-533.jpg

Naše minikurzy zdravého vaření se zabíhají velmi dobře. Po jáhlovém a pohankovém menu jsme zařadily menu Thajské. Vzhledem k rozmanitosti surovin je velmi obtížné pojmout thajskou kuchyni jako makrobiotickou. Nicméně je možné udělat vyvážený veganský talíř bez cukrů a hraničních přísad.
 
Základem thajské kuchyně jsou kari pasty, kterým se říká kari, ale s kari kořením nemají nic společného. Tyto pasty lze koupit ve speciálních prodejnách, ale obsahují konzervanty a i jejich chuť v porovnání s pastou čerstvou je trochu podezřelá. Navíc nejsou veganské neboť obsahují fish sauce a shrimp paste (ryby).
 
 
 
Pokud budete chtít thajské menu nejprve vyzkoušet, je možné se zúčastnit našeho mini kurzu vaření a odnést si domů čerstvou kari pastu, kterou připravíme.
 
 
 
RECEPT:
Zelená kari pasta – vegan
 
 
 
Potřebujeme:
1 polévkovou lžíci koriandrových semínek – bio (máme na prodejně)
1 ½ lžičky římského kmínu celého – bio (máme na prodejně)
1 lžičku celého pepře – bio (máme na prodejně)
2 polévkové lžíce mořských řas (nori vločky, povařenou wakame, dulse vločky. Máme na prodejně.)
2 zelené papriky
1 hrnek šalotky – nakrájet (pokud možno malé)
5 cm galangel kořen (na Francouzské ulici jsou thajské potraviny kde lze koupit)
1 hrnek čerstvého koriandru
6 kaffir lime listů (Marks a Spencer potraviny)
3 citronové trávy (pouze bílý spodek, zbytek nasušte a vařte čaj)
citrónová kúra z bio citrónu
2 lžičky soli
2 lžíce za studena lis.oleje (nejlépe sezamového, ale lze použít jakýkoliv)
 
 
Postup:
Na pánvi orestujeme koriandrová semínka a římský kmín.
Dáme do suribašky (hmoždíře nebo mlýnku na koření, pepře apod.), přidáme pepř a koření na jemno rozdrtíme.
 
Všechny ingredience dáme do mixéru a uděláme pastu.
 
Pasta vydrží až 3 týdny v lednici a Skladujeme v zavařovačce. My děláme poloviční dávku a raději uděláme opět čerstvou.
Lze jí použít na mnoho receptů s rýží a hlavně na slavné a chuťově bezkonkurenční
 
 
 
ZELENÉ THAJSKÉ KARI
 
 
Co potřebujeme:
1 pol. lžíce oleje za studena lisovaného
1 cibule
2 lžíce Zelené Kari Pasty (viz výše)
1 malé kokosové mléko – bio (máme na prodejně)
10 dkg zelených fazolek, brokolice, hrášek. Prostě cokoliv sezónního v zelené barvě.
3ks kaffirových lime listů
Čerstvý koriandr
Šťáva z citrónu
Čerstvé tofu předem osmažené na pánvi
 
 
Na woku zahřejeme pánev s olejem a přidáme cibuli s kari pastou, orestujeme.
Přilijeme kokosové mléko, přivedeme k varu.
Přidáme zeleninu a kaffirové listy. Povaříme 10 min.
Přidáme připravené orestované tofu na kostičky a vypneme.
Zakápneme citrónovou šťávou.
Zdobíme čerstvým koriandrem a podáváme s CELOZRNNOU JASMÍNOVOU RÝŽÍ!!
 
Když máme v lednici připravenou kari pastu, je příprava kari velmi rychlá a snadná.
 
Takže dobrou chuť!!
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář