Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pět Elementů

5ele.jpg

 

Příspěvky

Jaro – element Dřeva

21. 3. 2017

Elementu Dřevo jsou přiřazeny játra a žlučník. To znamená, že je třeba tyto orgány čistit a posilovat.
 
Žlučník je jang a játra jsou jinová.
 

Únorové doporučení s receptem

1. 2. 2017

Jinovou esencí zimy jsou ledviny. Ledviny jsou párovým orgánem, odpovídají kvalitě druhé čakry a podílejí se na vztazích.

 

Podzim/ zima - období plic a tlustého střeva - FÁZE KOV

23. 10. 2016

Na podzim /listopad/ bychom měli nejvíce chránit své plíce. Všechna dechová cvičení posílíme představou, že nadechujeme Lásku a vydechujeme ze sebe vše nepotřebné. Plíce v čínské medicíně souvisí se smutkem ....

 

Pozdní léto – období žaludku, sleziny a slinivky – FÁZE ZEMĚ

10. 9. 2015

V tomto období bychom se měli více zajímat o své stravovací návyky – ŽALUDEK. Žaludek je nejsilnější orgán člověka. Spolu s tlustým střevem vytváří vnitřní ochranný štít proti nemocím.

 

Léto je období OHNĚ - srdce a tenkého střeva

15. 6. 2015

Srdce je sídlem vášně a vzrušení, které se transformuje v soucit a radost ze života. V srdci prožíváme lásku v sobě a k sobě. Je to pumpa života a to nejen fyzického.

 

Lednové doporučení s receptem

5. 1. 2015

     V lednu je nejvíce ohrožen močový měchýř. Chráníme dráhy močového měchýře, které vedou po zadní části dolní končetiny, hýždí, podél páteře přes hlavu k čelu. Některé bolesti hlavy mohou souviset právě s oslabenou dráhou močového měchýře.lavu k čelu ....

 

Prosincové doporučení s receptem

3. 12. 2014

Měsíc prosinec je stále v elementu kovu a je nejvíce zatěžováno tlusté střevo, které je partnerským orgánem plic. Tlusté střevo je nejen odpadním potrubím celého těla a je třeba ho udržovat pružné a čisté. Existují různé pomocné metody jak tlusté střevo vyčistit .....

 

MISO

28. 11. 2010

Miso je fermentovaná pasta ze sojovách bobů, rýže nebo ječmene. Svůj původ má ve velmi dávných dobách. Lidé v Číně i v Japonsku jedí miso tisíce let. Ve starém Japonsku bylo považováno za léčivé.

 

KUZU

21. 11. 2010

Kořen z vinné révy, jejíž domovinou je jižní Japonsko a Čína. Asijská jídla jsou upravovaná nejen, aby lahodila svou chutí, vůní a barevným uspořádáním, ale především aby podporovala zdraví těla a ducha. Kuzu je jeden z mnoha příkladů.

 

 

Cizrna

7. 11. 2010

Cizrna (římský hrách) je luštěnina, která je oblíbená především na blízkém a středním Východě. Dnes se pěstuje po celém světě. Má velký obsah bílkovin ....