Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pět Elementů

5ele.jpg

 

Příspěvky

Prosincové doporučení s receptem

2. 12. 2017

Měsíc prosinec je stále v elementu kovu a je nejvíce zatěžováno tlusté střevo, které je partnerským orgánem plic. Tlusté střevo je nejen odpadním potrubím celého těla a je třeba ho udržovat pružné a čisté. Existují různé pomocné metody jak tlusté střevo vyčistit .....

 

Podzim/ zima - období plic a tlustého střeva - FÁZE KOV

8. 10. 2017

Na podzim /listopad/ bychom měli nejvíce chránit své plíce. Všechna dechová cvičení posílíme představou, že nadechujeme Lásku a vydechujeme ze sebe vše nepotřebné. Plíce v čínské medicíně souvisí se smutkem ....

 

Pozdní léto – období žaludku, sleziny a slinivky – FÁZE ZEMĚ

1. 9. 2017

V tomto období bychom se měli více zajímat o své stravovací návyky – ŽALUDEK. Žaludek je nejsilnější orgán člověka. Spolu s tlustým střevem vytváří vnitřní ochranný štít proti nemocím.

 

Léto je období OHNĚ - srdce a tenkého střeva

11. 6. 2017

Srdce je sídlem vášně a vzrušení, které se transformuje v soucit a radost ze života. V srdci prožíváme lásku v sobě a k sobě. Je to pumpa života a to nejen fyzického.

 

Jaro – element Dřeva

21. 3. 2017

Elementu Dřevo jsou přiřazeny játra a žlučník. To znamená, že je třeba tyto orgány čistit a posilovat.
 
Žlučník je jang a játra jsou jinová.
 

Únorové doporučení s receptem

1. 2. 2017

Jinovou esencí zimy jsou ledviny. Ledviny jsou párovým orgánem, odpovídají kvalitě druhé čakry a podílejí se na vztazích.

 

Lednové doporučení s receptem

5. 1. 2015

     V lednu je nejvíce ohrožen močový měchýř. Chráníme dráhy močového měchýře, které vedou po zadní části dolní končetiny, hýždí, podél páteře přes hlavu k čelu. Některé bolesti hlavy mohou souviset právě s oslabenou dráhou močového měchýře.lavu k čelu ....

 

MISO

28. 11. 2010

Miso je fermentovaná pasta ze sojovách bobů, rýže nebo ječmene. Svůj původ má ve velmi dávných dobách. Lidé v Číně i v Japonsku jedí miso tisíce let. Ve starém Japonsku bylo považováno za léčivé.

 

KUZU

21. 11. 2010

Kořen z vinné révy, jejíž domovinou je jižní Japonsko a Čína. Asijská jídla jsou upravovaná nejen, aby lahodila svou chutí, vůní a barevným uspořádáním, ale především aby podporovala zdraví těla a ducha. Kuzu je jeden z mnoha příkladů.

 

 

Cizrna

7. 11. 2010

Cizrna (římský hrách) je luštěnina, která je oblíbená především na blízkém a středním Východě. Dnes se pěstuje po celém světě. Má velký obsah bílkovin ....