Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podzim/ zima - období plic a tlustého střeva - FÁZE KOV

23. 10. 2016

V listopadu bychom měli nejvíce chránit své plíce. Všechna dechová cvičení posílíme představou, že nadechujeme Lásku a vydechujeme ze sebe vše nepotřebné. Plíce v čínské medicíně souvisí se smutkem. Posilovat plíce můžeme akupunkturou, praktikováním Jógy, Tai Chi, Zhineng Qigong a… stravou!

Dálněvýchodní filosofie říká, že strava by měla být lékem.

Co tedy zařadit do jídelníčku v listopadu?
Hrušky, mandle, jablka, sezamová semínka, houby (shitake a hlívu). Jemně ostré chutě. Bílá ředkev, mrkev, zázvor, dýně hokaido. A hlavně vývar z lotosového kořene!!!
Recept na listopad
Pečená dýně s celozrnnou rýží kulatozrnou a tofuburgrem v kmínové omáčce
Dýně hokaido: dýni omyjeme kartáčkem na zeleninu, přepůlíme a vyčistí561062-img-dyne-hokkaido-tykve-zahrada-pestovani-vitaminy-hobby.jpgme lžící vnitřek. Šlupku necháme. Nakrájíme na proužky, dáme do pečící mísy a smícháme s nakrájenou cibulí, mladou cibulkou a shoyu sojovkou. Pokapeme sezamovým olejem, trochu podlijeme a dáme péci na 170 stupňů do měkka.
Rýže: smícháme ¾ hrnku rýže a ¼ hrnku kamutu. Propláchneme vodou, dáme do tlakového hrnce a zalijeme 1 ½ hrnkem vody. Poměr je vždy 1: 1 ½ . lehce osolíme, přidáme asi 2cm kousek řasy kombu a vaříme 50 min. na mírném plameni. Na talíři rýži posypeme gomasiem (sezamové semínko se solí).
Tofu hamburger a kmínová omáčka: osmahneme cibulku, posypeme mletým kmínem a zakápneme sojovou omáčkou shoyu. Podlijeme, přidáme malou lžičku miso pasty (kterékoliv, jen světlá rýžová je více sladká a méně slaná). Zahustíme kuzu – v malém šálku rozmícháme trochu vody se 2 lžičkami kuzu. Když je kuzu rozpuštěno vlijeme do omáčky a mícháme. Do hotové omáčky vložíme prohřát na proužky pokrájený tofu hamburger. Servírujeme k rýži a dýni.
Dezert: Hruška v agaru.agar_agar.jpg
Hrušku nakrájíme na malé měsíčky a necháme 2 min. podusit ve vodě. Hrušku vyndáme a vodu zahustíme agarem (1 lžička agaru do malého množství vody rozmíchat, dát do vroucí vody z hrušek a vařit 5 min. Hrušky zalijeme a dáme do lednice zcela ztuhnout). Vodu můžeme přisladit sladem nebo sirupem, aby byl dezert sladčí. Zdobíme rostlinnou šlehačkou.
 

Přejeme krásný zdravý podzim plný Lásky.