Jdi na obsah Jdi na menu
 


Thajská kari pasta

13. 8. 2012
 
RECEPT:
 
Zelená kari pasta – vegan
 
Potřebujeme:curry.jpg
1 polévkovou lžíci koriandrových semínek – bio (máme na prodejně)
1 ½ lžičky římského kmínu celého – bio (máme na prodejně)
1 lžičku celého pepře – bio (máme na prodejně)
2 polévkové lžíce mořských řas (nori vločky, povařenou wakame, dulse vločky. Máme na prodejně.)
2 zelené papriky
1 hrnek šalotky – nakrájet (pokud možno malé)
5 cm galangel kořen (na Francouzské ulici jsou thajské potraviny kde lze koupit)
1 hrnek čerstvého koriandru
6 kaffir lime listů (Marks a Spencer potraviny)
3 citronové trávy (pouze bílý spodek, zbytek nasušte a vařte čaj)
citrónová kúra z bio citrónu
2 lžičky soli
2 lžíce za studena lis.oleje (nejlépe sezamového, ale lze použít jakýkoliv)
 
 
Postup:
Na pánvi orestujeme koriandrová semínka a římský kmín.
Dáme do suribašky (hmoždíře nebo mlýnku na koření, pepře apod.), přidáme pepř a koření na jemno rozdrtíme.
 
Všechny ingredience dáme do mixéru a uděláme pastu.
 
Pasta vydrží až 3 týdny v lednici a Skladujeme v zavařovačce. My děláme poloviční dávku a raději uděláme opět čerstvou.
Lze jí použít na mnoho receptů s rýží a hlavně na slavné a chuťově bezkonkurenční
 
 
 
 
 
ZELENÉ THAJSKÉ KARI
 
Co potřebujeme:
1 pol. lžíce oleje za studena lisovaného
1 cibule
2 lžíce Zelené Kari Pasty (viz výše)
1 malé kokosové mléko – bio (máme na prodejně)
10 dkg zelených fazolek, brokolice, hrášek. Prostě cokoliv sezónního v zelené barvě.
3ks kaffirových lime listů
Čerstvý koriandr
Šťáva z citrónu
Čerstvé tofu předem osmažené na pánvi
 
 curryii.jpg
Na woku zahřejeme pánev s olejem a přidáme cibuli s kari pastou, orestujeme.
Přilijeme kokosové mléko, přivedeme k varu.
Přidáme zeleninu a kaffirové listy. Povaříme 10 min.
Přidáme připravené orestované tofu na kostičky a vypneme.
Zakápneme citrónovou šťávou.
Zdobíme čerstvým koriandrem a podáváme s CELOZRNNOU JASMÍNOVOU RÝŽÍ!!
 
Když máme v lednici připravenou kari pastu, je příprava kari velmi rychlá a snadná.
 
Takže dobrou chuť!!